Jun 30, 2014

Resepi : Popia Sayur-Sayuran Goreng dan Sos Pencicah

Assalamualaikum,



Selamat Berpuasa bagi semua umat Islam.
Alhamdulillah dapat lagi kita bertemu dengan bulan Ramadhan.
Terima Kasih Ya Allah.

2nd day puasa hari tu,
MM Kitchen jual popia sayur-sayuran baik untuk kesihatan!
kekononnya cam bazaar lah.
Kat Jepun ni mana nak jumpe bazaar.
So kawan-kawan kat sini request buat makanan Malaysia. 
oooohhhh I miss Malaysia so much
You guys yang ada kat Malaysia Tanah Tumpah Darahku tu
Bersyukurlah masih berpeluang pergi bazaar,
tak perlu masak, makanan semua sesedapp.
Ingat bersederhanalah waktu berbuka, 
jangan lupe ikut sunnah mulakan dgn kurma.

Oh ye kat sini pon ada kurma!
I'm so happyyyyy!

Okay dah habis nasihat (eceyy poyo nak bagi nasihat pulak)
jejom tengok resepi
Popia Sayur-Sayuran baik untuk Kesihatan!
Resepi ni daripada mak mentua ;)


Bahan-Bahan

Inti Sayur

2 ulas bawang putih
2 batang carrot
Sebungkus Tauge (Kat Msia dalam 50sen kot)
1 Keping Tauhu
1 biji Telur
10g udang kering (blend) 
Kulit Popia
Serbuk Lada hitam secukup rasa
Serbuk Lada Putih secukup rasa
Garam secukup rasa
Gula Secukup rasa

Sos 

2-3 ulas bawang putih
2 biji tomato (dikisar)
1 sudu besar cili boh
Garam Secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan Pelekat

2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air



Cara-Cara

Inti Sayur
  1. Potong Carrot memanjang lebih kurang 1 inch. Buang akar tauge dan cuci kedua-dua sayur.
  2. Hiris halus atau blend bawang putih.
  3. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau. Selepas itu, masukkan udang kering yang sudah dikisar. Tunggu sehingga naik bau atau garing sedikit.
  4. Kacau telur dan masukkan ke dalam kuali dan kacau rata. Then, masukkan serbuk lada hitam, lada putih, garam dan gula secukupnya.
  5. Masukkan carrot dan tauge, biarkan sehingga layu dan kering. (api sederhana)
  6. Kalau tak cukup rasa, tambah garam dan gula. 
  7. Siap, biarkan sejuk. Bila nak menggulung, toskan inti sayur ni terlebih dahulu.

Sos 
  1. Hiris halus bawang putih atau kisarkan.
  2. Panaskan minyak dan tumis bwang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan 1 sudu besar cili boh ke dalam kuali. Kacau dan tunggu sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan tomato yang sudah dikisar ke dalam kuali. Kacau rata.
  5. Masukkan garam dan gula secukupnya. Tunggu sehingga tomato masak dan sebati.
  6. Siap!

Popia



  1. Tanggalkan kulit popia sehelai-sehelai.
  2. Letak kulit popia macam diamond kat atas piring. 
  3. Letakkan inti sayur dekat dengan bucu kulit popia dan mula menggulung 2 kali. Selepas itu, lipat bahagian tepi gulungan dan gamkan dengan bancuhan tepung. Gulung lagi sekali dan lekatkan lagi.
  4. Buat sehingga habis inti sayur dan bolehlah menggoreng.
  5. Panaskan minyak dan goreng popia tadi. Api sederhana.
  6. Siap! Bolehlah dihidangkan dengan sos popia ;)





SELAMAT MENCUBA!

Happy Cooking!


p/s: Jangan lupe terawih!  
Kat sini terawih jugak, buat 8 rakaat + 3 rakaat witir.



No comments:

Post a Comment